Hírek
- HVSZC hírek
„Egyedül nem megy…” A vendéglátás szakember utánpótlásának aktuális kérdései - kerekasztal-beszélgetés a szakma jeles képviselőivel
A vendéglátás, a gasztronómia maga a művészet, a hagyományok, a legújabb trendek, a vendégelvárások ötvözése olyan világ, ahol a konyhának személyisége van és lelke. „A csúcsgasztronómiában dolgozók érzékenyek, makacsok, szenvedélyesek, van bennük egy jó adag művészi hajlam, és mindig a tökéletességre törekednek” – összegzi Kordos Szabolcs író a szakma kiválóságainak jellemzését.
Mindezek tükrében nem meglepő, ha napjaink égető kérdése, Heves vármegyében lesznek-e olyan fiatal szakemberek, akik mindezen tulajdonságokkal bírnak? Akik képesek személyiséggel felruházni a konyhákat? Akiknek a kedvéért törzsvendégekké válunk? Képes-e a vármegyei vendéglátás kinevelni a következő generáció szakembereit, meg tudjuk-e szólítani a fiatalokat, felismerjük-e bennük a tehetséget, meglátjuk-e bennük a jövő mestereit?
A vendéglátós szakmai képzés megújítása elkerülhetetlen, de nem megy varázsütésre. Ezért közös gondolkodásra hívja az ágazat helyi jeles képviselőit a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A több alkalomból álló rendezvénysorozatnak első alkalommal a Szent Lőrinc és a Sárvári Kálmán technikum összefogásában a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum ad otthont annak jegyében, hogy a turizmus-vendéglátás ágazat képzéseinek vármegyei megújítása érdekében a két intézmény szakmai képzései, erőforrásai, kiváló szakemberei a jövőben közösen állnak a vármegyei gasztronómia, a vendéglátás szolgálatában.
Az első kerekasztal beszélgetésre február 28-án 14 órától kerül sor. A szakmai fórumon a megújulás lehetőségét keresve a 21. századi vendéglátás követelményeit tekintik át.
A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei:
Macsinka János, Macok Bisztró
Szabó Katalin, Hotel Eger & Park
Sőregi Attila, Hunguest Saliris
Kücsön Gyula, Élményfalu Sarud - a Tisza-tó Kalandközpontja
Marsi Zsolt, Az Udvar - gasztrovállalkozó
Marján Sándor, Marján Cukrászda
Szabó Zoltán HBH – A sörház és étterem
Hócza Attila HBH – A sörház és étterem
Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető
Nagy Zoltán egyéni vállalkozó, a HKIK Vendéglátó Mesterek Klubja elnöke
Moderátor: Daru Péter
A hallgatóság soraiban a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum turizmus-vendéglátás ágazat képzéseiben részt vevő iskoláinak szakemberei foglalnak helyet.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
Békés ünnepeket kíván a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum
Békés ünnepeket kíván a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum!
HVSZC
Tizenhétezer ajándék jutott el kárpátaljai gyermekek részére
A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai is részt vettek az eddigi legszélesebb körű adventi ajándékozási programban, melynek keretében tizenhétezer ajándék jutott el kárpátaljai gyermekek részére.
Erasmus+ lehetőség a Sárváriban
A Heves Vármegyei Szakképzési Csentrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai nem csak a helyi, illetve térségbeli cégeknél tölthetik gyakorlati idejüket, de a kiválasztottak - sikeres pályázat esetén - különböző országokban is bizonyíthatják rátermettségüket. Spanyolország, Németország, Málta ez csupán néhány hely, ahol szakmai gyakorlatukat tölthetik az intézménynek köszönhetően, de hogy mi is ennek a háttere és mit ad a fiatal pályakezdőknek ez a lehetőség, erről kérdezte Gyula Csabát az Erasmus+ program propjektmenedzserét Tóth Beáta.
HVSZC